Hummusy w trzech ziołowych odsłonach

Podstawa hummusu to oczywiście ciecierzyca która jest doskonałym źródłem witamin zwłaszcza z grupy B (B1, B2, B3, B5,B6 i B9).

Jest także dobrym źródłem witaminy K1, odpowiadającej za krzepliwość krwi oraz  cennych minerałów, między innymi magnezu (wpływa na układ mięśniowy, wspomaga koncentrację i pracę mózgu), fosforu (mineralizuje kości, dzięki czemu są mocne i odporne na urazy), żelaza (transportuje tlen do komórek, bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek), potasu (dba o to, by ciśnienie utrzymywało się na prawidłowym poziomie, jest ważnym pierwiastkiem dla pracy mózgu i mięśni) oraz cynku (jego niedobory prowadzą do wypadania włosów i chronicznego zmęczenia).

100 gramów ciecierzycy to ponad 70% dziennego zapotrzebowania na miedź oraz ponad 1000% dziennego zapotrzebowania na mangan.

 

Hummus z pokrzywą 

 

 

Składniki:

  • 100g ugotowanej ciecierzycy
  • ½  awokado
  • garść świeżej pokrzywy
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • Sól i pieprz
  • Świeża pokrzywa

 

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie a następnie przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem soli i całej główki nieobranego czosnku. Po ugotowaniu przecedzić i odstawić do ostygnięcia.

Pokrzywę sparzyć na sicie wrzącą wodą.

Do miski z ciecierzycą dodać ½ obranego avocado, łyżeczkę pasty tahini, 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku, sok z ½ cytryny, 2 łyżki oleju lnianego, pokrzywę oraz odrobinę lodowatej wody ( około 1/3 szklanki)/ Lodowata woda sprawi że składniki humusu doskonale się ze sobą połączą tworząc puszystą masę.

Całość miksować przez 3-4 minuty blenderm na wysokich obrotach. Dodać do smaku sól i pieprz i ponownie miksować. W razie potrzeby dla uzyskania rzadszej konsystencji dodać według uznania odrobinę zimnej wody.

Podawać z  liśćmi pokrzywy i kwiatami koniczyny łąkowej

 

Pokrzywa dzięki swoim bogactwom witamin, minerałów, biopierwiastków i kwasów organicznych ma szeroki wachlarz zastosowań min. przy różnego rodzaju osłabieniach – spowodowanych chorobą, przyjmowaniem antybiotyków, przy anemii czy astmie. Zwiększa ilość erytrocytów i hemoglobiny we krwi. Reguluje przemianę materii dzięki podnoszeniu dobowej ilości wydalanego moczu oraz hamowaniu recepcji zwrotnej. Silnie wpływa na przemianę materii.  Dzięki obecności witamin i minerałów doskonale uzupełnia ich braki.

 

Hummus z krwawnikiem

 

 

Składniki:

  • 100g ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki świeżych liści krwawnika
  • 70g łuskanego ugotowanego bobu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • Sól i pieprz

 

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie a następnie przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem soli i całej główki nieobranego czosnku. Po ugotowaniu przecedzić i odstawić do ostygnięcia.

Krwawnik sparzyć na sicie wrzącą wodą.

Bób ugotować z dodatkiem soli i główki nieobranego czosnku. Ostudzić i obrać z łupin.

Do miski z ciecierzycą dodać ½ obranego bobu, łyżeczkę pasty tahini, 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku, sok z ½ cytryny, 2 łyżki oleju rzepakowego, liście krwawnika oraz odrobinę lodowatej wody ( około 1/3 szklanki)/ Lodowata woda sprawi że składniki humusu doskonale się ze sobą połączą tworząc puszystą masę.

Całość miksować przez 3-4 minuty blenderm na wysokich obrotach. Dodać do smaku sól i pieprz i ponownie miksować. W razie potrzeby dla uzyskania rzadszej konsystencji dodać według uznania odrobinę zimnej wody.

Podawać z kwiatami i liśćmi krwawnika oraz kwiatami chabra bławatka

 

Krwawnik działa bakteriobójczo, przeciwkrwotocznie i przeciwskurczowo. Występująca w krwawniku cholina obniża ciśnienie krwi. Ziele jest moczopędne i działa przeciwbólowo. Posiada właściwości wzmacniające i regulujące przemianę materii. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie. Działa przeciwzapalnie, cytotoksycznie i bakteriostatycznie. Krwawnik doskonale oczyszcza krew usuwając szkodliwe produkty przemiany materii. Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga w leczeniu trądziku!

 

Hummus z dziką miętą i czerwonymi porzeczkami

 

 

Składniki:

  • 100g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki czerwonych porzeczek
  • Kilka liści świeżej mięty
  • 40 ml pasty tahini
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie a następnie przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem soli i całej główki nieobranego czosnku. Po ugotowaniu przecedzić i odstawić do ostygnięcia.

Miętę dokładnie umyć

Do miski z ciecierzycą dodać porzeczki, łyżeczkę pasty tahini, sok z ½ cytryny, 2 łyżki oleju rzepakowego, miętę oraz odrobinę lodowatej wody ( około 1/3 szklanki). Lodowata woda sprawi że składniki humusu doskonale się ze sobą połączą tworząc puszystą masę.

Całość miksować przez 3-4 minuty blenderm na wysokich obrotach. Dodać do smaku sól i pieprz i ponownie miksować. W razie potrzeby dla uzyskania rzadszej konsystencji dodać według uznania odrobinę zimnej wody.

Podawać z owocami porzeczki i liśćmi mięty

 

Mięta działa silnie bakteriobójczo i lekko przeciwbólowo. Pobudza wydzielanie soków trawiennych w żołądku i dwunastnicy, działa wiatropędnie, żółciopędnie i żółciotwórczo. Poprawia apetyt, obniża ciśnienie krwi. Pomaga w stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, zaburzeniach nerwowych, bezsenności, migrenie, nerwobólach,

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *