Olej Aloesowy

Olej Aloesowy

 

Aloes jest powszechnie znany w medycynie naturalnej i aromaterapii ze względu na wiele swoich funkcji leczniczych.

Powszechnie stosowany jest w postaci żelu ale nie wiele osób wie że może być on również stosowany w postaci olejku eterycznego który ma wiele korzyści.

 

Co to jest olej aloesowy?

Sam olejek z aloesu nie jest prawdziwym, czystym olejem. Przygotowuje się go przez zmieszanie rośliny (Aloe Vera) z wybranym olejem[1]. Taki olej zawiera właściwości aloesu, z którego jest ekstrahowany. Ponieważ jest on połączony z olejem nośnikowym, jego właściwości odżywcze mogą być zwiększone lub zmniejszone w zależności od tego z jakim olejem zostanie połączony.

Większość korzyści zdrowotnych, jakie zapewnia aloes, pochodzi z jego mięsistych liści które zatrzymują w sobie wodę[2] a konkretnie z bogatego w składniki odżywcze żelu. Zazwyczaj do wytworzenia oleju używa się liści lub żelu. Aloes zwyczajny jest rośliną wieloletnią i rozwija się w gorących, suchych środowiskach. Dokładniej mówiąc, jest powszechnie spotykany w Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, w regionie Morza Śródziemnego, Australii i niektórych obszarach w Stanach Zjednoczonych[3].

Aloes jest bardzo ważnym składnikiem medycyny naturalnej stosowanej od wieków. Już Papirus Ebersa ze starożytnego Egiptu wspomina o zastosowaniu aloesu. Starożytni Egipcjanie cenili tę roślinę i używali jej do leczenia infekcji, wysypek i oparzeń. Nazywano ją „rośliną nieśmiertelności”. Inne cywilizacje, takie jak Arabowie, Grecy i Hiszpanie, użyli aloesu, aby zmniejszyć pocenie i wyeliminować przykry zapach.[4]

 

Zastosowanie aloesu

Aloes zwyczajny jest powszechnie stosowany w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Jest szeroko stosowany w produktach do higieny osobistej, takich jak balsamy do ust, kremy, żele i inne produkty do pielęgnacji skóry. Oczywiście, stosuje się również samą roślinę – a konkretnie jej liście do pielęgnacji skóry. Żel z aloesu łagodzi swędzenie, przyspiesza gojenie się ran i nawilża skórę.[5]

Zastosowanie Olejku Aloesowego:

• do masażu, ze względu na jego właściwości łagodzące oraz przeciwzapalne

• do aromaterapii. Aromaterapeuci często mieszają olej z aloesu z innymi olejkami nośnikowymi, aby korzystać z jego leczniczych i odmładzających właściwości.

• do pielęgnacji włosów. Może być stosowany jako odżywka pomagająca leczyć suchą skórę głowy i łupież.

• leczenie ukąszeń owadów. Ten olejek roślinny może być również stosowany w leczeniu obrzęków i stanów zapalnych spowodowanych ukąszeniami owadów, pszczół i os.

• do pielęgnacji zębów. Stwierdzono, że substancje odżywcze zawarte w aloesie pomagają w leczeniu chorób przyzębia. Stosowany jako olejek do masażu dziąseł i zębów może pomóc zmniejszyć ryzyko próchnicy, niszczenia płytki nazębnej, a nawet zapalenia dziąseł.

 

Skład

Składniki odżywcze, w które jest bogaty aloes to:[6]

Witaminy

·      C, A (beta-karoten), E (alfa-tokoferol), B1, B2 i B6 (cholina i kwas foliowy.

Minerały

·      żelazo, miedź, magnez, wapń, mangan, sód i potasAminokwasy·      w oleju aloesowym znajduje się 20 aminokwasów, a także 7 z 8 niezbędnych aminokwasów

Antrachinony

·      emulina aloesu, aloina i ester kwasu cynamonowego. Wykazano, że mają działanie przeciwwirusowe

Związki lipidowe

·      kwas arachidonowy, kwas gamma-linolowy i inne fitosterole

Polisacharydy

·      które są cząsteczkami węglowodanów o korzystnych właściwościach. Zostały one powiązane z potencjalnym leczeniem nowotworów i raka, cukrzycy oraz zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego

Korzyści stosowania oleju aloesowego

Olej z aloesu ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwutleniające i ściągające. Podobnie jak żel z aloesu, olejek ma doskonałe właściwości regeneracyjne[7].

Pomaga skórze szybko się zregenerować.  Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające chroni skórę przed oparzeniami  słonecznymi. Zaleca się również stosowanie aloesu w celu leczenia małych skaleczeń i ran.

Aloes doskonale sprawdza się przy skórze trądzikowej ze względu na swoje zdolność do zmniejszania stanów zapalnych skóry, pęcherzy oraz łagodzenie swędzenia.Olejek z aloesu pomaga w utrzymaniu elastyczności i jędrności skóry przez co zapobiega pojawianiu się zmarszczek i rozstępów. Obecnie aloes stosowany jest w leczeniu typowych problemów skórnych, takich jak łuszczyca, egzema i wysypki.

Jest on idealny do leczenia i łagodzenia bólu spowodowanego przez opryszczkę i półpasiec.

Aloes jest również skutecznym środkiem do pielęgnacji włosów. Oprócz pomocy w leczeniu łupieżu i suchej skóry głowy, roślina może również wspomagać wzrost włosów.  Dodany do olejku z drzewa herbacianego, olej z aloesu pomaga przy infekcjach grzybicznych skóry głowy.

Osoby z zapaleniem stawów mogą również odczuwać ulgę po zastosowaniu olejku aloesowego. Stosowany miejscowo na bolesne stawy pomaga zmniejszyć stan zapalny. Picie soku z aloesu zmniejsza poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Może to być szczególnie pomocny w cukrzycy typu 2 i 1.

Coraz więcej badań naukowych potwierdza korzystne działanie aloesu w profilaktyce i leczeniu raka skóry[8]. W jednym z badań na zwierzętach wykazano, że stosowanie żelu z aloesu na skórę znacznie spowolniło progresję raka skóry. Dodatkowe odkrycia wykazały również, że aloes sprzyjał wytwarzaniu melaniny i innych substancji ochronnych, które pomagały chronić skórę przed promieniowaniem i wzrostem komórek nowotworowych.

Jak używać olejku  z aloesu? Olej z aloesu  posiada w większości te same  właściwości odżywcze co żel aloesowy.  Można go bezpiecznie stosować na skórę jako środek nawilżający i olejek do masażu.

Jego korzystne działanie zwiększy się jeżeli użyjesz go po kąpieli bezpośrednio na wilgotną skórę.  Możesz również dodać olej z aloesu do kosmetyków takich jak mydła, szampony, balsamy do ust, pasty do zębów i produkty do pielęgnacji skóry. Eksperymentuj!

 

WŁASNY OLEJ ALOESOWY 

Czego potrzebujesz:

 

  • 1/2 szklanki żelu z aloesu ( wyciśnięty prosto z rośliny lub kupiony w sklepie ze zdrową żywnością)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 2 do 3 kropli wybranego olejku eterycznego ( polecam miętowy)
  • garnek
  • słoiczek

 

Wykonanie:

 

  1. Wymieszaj żel aloesowy z olejem kokosowym w słoiczku. Stosunek żelu do oleju kokosowego powinien wynosić 1: 1.

 

  1. Do garnka wlej 3-4 szklanki wody i włóż do niego słoik z żelem. Podgrzewaj w kąpieli wodnej ciągle mieszając do całkowitego połączenia się składników.
  2. Po połączeniu się składników w słoiku wyjmij go z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Po około 3-4 minutach dodaj do niego 2 do 3 krople olejku i dobrze wymieszaj.

 

  1. Po ochłodzeniu oleju aloesowego możesz zacząć go używać J

 

  1. Przechowuj olej w chłodnym, suchym miejscu przez około dwa tygodnie. Możesz również przechowywać olej w lodówce, aby zachować wszystkie jego składniki odżywcze.

 

[1] S.Rizzi, Complete Aromatherapy Handbook: Essential Oils for Radiant Health, pp.49-50

[2]https://www.essentialoil.com/products/aloe-vera-oil

[3]Aromatherapy Notes, June 25, 2012

[4]http://beauty.indobase.com/carrier-oils/aloe-vera-oil.html

[5]https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-aloe-vera-oil-for-skin-hair-and-health/

[6]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

[7]https://www.mindbodygreen.com/0-7654/the-benefits-of-using-aloe-vera-for-skin-care-and-more.html

[8]http://www.greenmedinfo.com/blog/research-finds-aloe-vera-may-prevent-and-treat-skin-cancer

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *