Spaghetti z cukinii z pesto z tasznika, szczawiu i krwawnika?

Tak Kochani, na dniach w księgarniach pierwsza książka „Piękni z Natury – Ziołowa pielęgnacja Twojej skóry” a tu już u wydawcy wylądowała druga pt. „Zdrowi z Natury”:)  Nina pisze w niej również o ziołach ale tym razem w kontekście prozdrowotnym. Będzie dużo o zdrowiu, zdrowym odżywianiu i będzie również mnóstwo zdrowych przepisów. Oto jeden z nich. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania. Smacznego:)

 

Do wykonania makaronu spaghetti użyłam spiralizera – jest to bardzo przydatne urządzenie w kuchni, w której większość rzeczy podawanych jest na surowo. Dzięki temu urządzeniu możemy z łatwością przyrządzić makaron z cukinii czy z marchewki. Wyglądem do złudzenia przypomina ten bardziej znany, ale dzieciaki łatwo nabrać na tą sztuczkę. Spróbujcie samiJ

 

Makaron z cukinii

2 duże cukinie obrane za pomocą spiralizera do warzyw lub obieraczki do warzyw ( wówczas należy je dodatkowo pokroić w cienkie paski)

 

Pesto

1 garść pędów tasznika

1 garść liści krwawnika

2 garście liści szczawiu

½  szklanki orzechów włoskich

1/3  szklanki oleju lnianego na zimno tłoczonego

2 łyżki soku z cytryny

Sól

2- 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych do podania

 

Orzechy zmiksuj dokładnie z olejem lnianym a następnie dodaj pozostałe składniki pesto i ponownie zmiksuj na gładką masę. Jeżeli pesto jest za gęste dodaj odrobinę oleju lnianego.

Na talerzu ułóż pocięte cukinie i polej przygotowanym pesto. Całość posyp płatkami drożdżowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *