Zupa grzybowa na surowo:)

Sezon grzybobrania przed nami więc poniżej przepis na naszą ulubioną zupę grzybową w wersji na surowo. Szok prawda? Jednak wierzcie mi lub nie, że zupa jest prze pyszna i bardzo pożywna. Spróbujcie:)

 

Zupa jest w wersji na surowo. Możecie też zrobić ją w innej wersji podsmażając grzyby na patelni z użyciem oleju kokosowego.

 

Składniki

2 szklanki mleka z nerkowców

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1 szklanka grzybów lub pieczarek

2 łyżki stołowe sfermentowanego sosu grzybowego

1 łyżka. soku z limonki

Sól do smaku (sól morska)

Garść świeżej macierzanki

 

Do dekoracji; grzyby lub pieczarki pokrojone w kostkę

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę. Udekoruj świeżą macierzanką i grzybami lub pieczarkami pokrojonymi w kostkę.

 

Sos grzybowy fermentowany

2 duże grzyby portobello

1 łyżeczka soli kłodawskiej

2 szklanki wody

 

Pokrój grzyby na mniejsze kawałki, dodaj sól i ½ szklanki wody. Zmiksuj dokładnie za pomocą blendera na wysokich obrotach. Miksując dodawaj stopniowo pozostałą wodę. Całość przecedź przez sito i odstaw na kilka dni do sfermentowania.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *