Ekstrakty glicerynowe

Dziś coś nieco o ekstraktach glicerynowych. Słyszeli? Jak tak to zapraszam do odświeżenia wiedzy. Jeśli nie – to eksperymentujemy!

Gliceryna to rozpuszczalnik niedoceniany w zielarstwie. Ze względu na słodki smak maskuje nieprzyjemny posmak niektórych składników. Jest to również konserwant, który hamuje rozwój bakterii i grzybów. Gliceryna to najlepszy rozpuszczalnik, do wyciągów ziołowych które są przeznaczone dla dzieci i dorosłych, którzy nie mogą spożywać alkoholu.

 

ZIOŁOWE EKSTRAKTY GLICERYNOWE

  1. Metoda tradycyjna

Wykonaj wywar lub odwar z dowolnego zioła. Wymieszaj w odpowiednich proporcjach 50% gliceryny farmaceutycznej z 50% odwaru lub wywaru 9 proporcje 1:1)

Aby wydłużyć dodatkowo termin przydatności do spożycia ekstraktu glicerynowego, można dodatkowo wzbogacić gotowy roztwór glicerynowy o 20 % alkoholu o mocy 40% . Tak więc:

 

 20% alkoholu (40%) + 30 % gliceryny farmaceutycznej = 50 % roztworu glicerynowego + 50 % ( odwar lub wywar)

 

  1. Metoda standardowa

 

55% gliceryny farmaceutycznej + 45 % wody

 

Do mieszanki i gliceryny dodajemy suszone zioła w proporcji 1:5 czyli 1 część ziół na 5 części mieszaniny gliceryny i wody.

Taką mieszankę gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut a następnie przecedzamy przez sitko do słoika.

 

 

  1. Gotowanie w słoikach

Gotowanie ziół w garnkach sprawia, że większość olejków eterycznych się ulatnia.

 

Przygotuj:

Słój o pojemności 0,5 litra

Roztwór gliceryny w proporcjach 60% gliceryny farmaceutycznej i 40 % wody

 

Wykonanie:

Zioła i rozpuszczalnik (roztwór glicerynowy) umieść w słoiku zachowując proporcje 1:5

Zioła zalej roztworem wody i gliceryny pozostawiając kilka milimetrów wolnego miejsca pomiędzy powierzchnią zalewy a zakrętką. Całość zalej roztworem glicerynowym i wstaw do kąpieli wodnej. Zagotuj wodę w garnku w którym umieściłeś słoik. Gdy woda zacznie wrzeć odmierz:

 

15 minut w przypadku gdy ekstrahujesz liście, kwiaty

30 minut w przypadku gdy ekstrahujesz korę lub korzenie

Poczekaj aż słoiki ostygną a następnie przecedź zawartość i zlej do butelek

 

Proporcje

Np. na słój:

0, 5 litrowy będzie to 100 g ziół

1 litrowy będzie to 200 g ziół

  1. Ekstrakty glicerynowe ze świeżych ziół

Gliceryna jest nośnikiem który wydobywa ze świeżych ziół olejki eteryczne i aromaty.

Mieszanka glicerynowa:

70% gliceryny farmaceutycznej + 30% wody

Napełnij słoik świeżymi ziołami pozostawiając około 2,5 cm pomiędzy brzegiem słoika a nakrętką. Rośliny zalej mieszanką glicerynową. Mocno zakręć słoik.

Zagotuj wodę w garnku i wstaw do niego słoik z roślinami. Gotuj w kąpieli wodnej 15 minut. Wyjmij słoik i poczekaj aż ostygnie.

Po tym czasie przecedź zawartość przez sito i zlej do słoików.

 

Zachęcam moi drodzy do zbierania roślin i eksperymentowania z ekstraktami glicerynowymi, bo to naprawdę świetna zabawa i niesamowita frajda.

Teraz mamy okazję zebrać borówkę czernicę, nawłoć, wrotycz, bez czarny, nagietek, głóg, jarzębina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 comments on “Ekstrakty glicerynowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *