Nagietkowa śmietana z nerkowców

Nagietkowa śmietana z nerkowców

 

W przepisie użyłam nagietka a to dla tego, aby nadać śmietanie pięknego, żółtego koloru. Czy wiecie, że kwiaty nagietka używane były czasem przez nasze babcie do barwienia masła, aby zyskało intensywnie żółtą barwę? W ziołolecznictwie ludowym wykonywano maść z nagietka, która używana była do smarowania ran. W powiecie Tarnobrzeskim odwarem z kwiatów nagietka przemywano chore oczy. Nagietkiem ugotowanym w słodkim mleku lub okadzenie domu zielem bądź też włożenie go pod poduszkę gwarantować miało dobry sen.  Napar nagietka z dodatkiem miodu stanowił lek w chorobach serca. Według wierzeń ludowych, herbata z nagietka była lekiem na raka, wątrobę a sok z niego używano do leczenia zębów i dziąseł.

 

Oficjalna nazwa nagietka to Calendula officinalis. Obecnie jest popularnym lekiem podawanym miejscowo na urazy[1]oparzenia i siniaki, co przyspiesza gojenie ran. Stosuje się go również na sucha skórę, wypryski oraz jako środek łagodzący ból. Stosowany jest również jako lek na stany zpalne przewodu pokarmowego, szczególnie na chorobę Leśnikowskiego-Crohna, zapalenie jelita grubego i błony śluzowej żołądka[2]

Przeciwskazania: niewskazane stosowanie wewnętrzne u kobiet ciężarnych. Stosowanie miejscowe nie jest obarczone żadnym ryzykiem

Właściwości: ściągające i przyśpieszające gojenie się ran

Konkretne zastosowania: choroby charakteryzujące się osłabieniem naczyń włosowatych. Doskonały środek na wrzody i rany.[3]

 

Warto zatem zioła dodawać do spożywanych przez nas potraw. Biorąc pod uwagę powyższe przeciwskazania zachęcam do spróbowania śmietany z nerkowców z nagietkiem.

Ta wersja śmietany doskonale nadaje się do zup oraz jako baza wszelkich sosów do sałatek. Jest świetnym zamiennikiem dla tradycyjnej śmietany. W innej wersji przepisu do śmietany dodać można dwie łyżki dobrej jakości musztardy robiąc w ten sposób majonez.

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów z nerkowca
  • ½ szklanki świeżych płatków nagietka lub 4 łyżki suszonych
  • 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu z pokrzywy
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka miodu
  • sól do smaku
  • 1 szklanka wody

 

Wykonanie:

  • Orzechy nerkowca zalewamy 2 szklankami wody i pozostawiamy do namoczenia na noc.
  • Po tym czasie odlewamy wodę z orzechów i dodajemy do nich pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę źródlanej wody.
  • Śmietanę możemy przechowywać w lodówce do 7-10 dni i używać jako dodatek do zup, sałatek

Smacznego!

 

Fot. Angelika Sorkina

Tekst. Nina Bojarska

 

Fragment książki :„Zdrowi z Natury” autor Nina Bojarska

[1]T.Esley, S.Horne „Zioła, które leczą” Wydawnictwo Kobiece, Białystok 2019, s.274

[2]Tamże s.275

[3]Tamże s.275

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *