Ocet z pokrzywy

Jeszcze zdrowsza wersja octu jabłkowego. Posiada dokładnie te same właściwości co ocet jabłkowy, ale uzupełnione o lecznicze działanie pokrzywy. W ten sposób możemy zrobić ocet z każdego chwasta.

Pokrzywa zwyczajna

Zbiór: od 15 marca do 30 września

Jadalne: liście, łodygi, kwiaty, nasiona

Smak: łagodny, orzechowy

Występowanie:w zaroślach, rowach, na skraju lasu

Jak rozpoznać: rośnie w gęstych wysokich grupach. Liście mają ząbkowate- przypominające piłę. Posiada silne właściwości parzące.

Właściwości lecznicze: Pokrzywa była wykorzystywana w leczeniu artretyzmu i problemów ze stawami. Posiada silne właściwości przeciwzapalne, obniżające poziom cukru we krwi oraz łagodzące alergie

W kuchni: pokrzywa smakuje najlepiej zbierana w maju. Przed użyciem pokrzywy należy ją sparzyć wrzątkiem lub ugotować na parze, aby pozbyć się jej parzydełek. Doskonale nadaje się do sałatek, sosów, lemoniad czy jako pesto do makaronów.

 

Składniki:

5 litrowy wyparzony słój

2 garści młodej pokrzywy

5 łyżek miodu

½ litra dobrej jakości octu jabłkowego

4 litry źródlanej wody

 

Wykonanie:

Do wyparzonego słoja wsyp pokrzywę.

Dodaj miód i ocet jabłkowy.

Zalej wszystko źródlaną wodą. Całość delikatnie wymieszaj.

Przykryj słój gazą i pozostaw na parapecie na około 3- 4 tygodnie.

Na początku przez pierwszy tydzień mieszaj zawartość słoja raz dziennie.

Po czterech tygodniach zlej ocet do butelek, zakorkuj i używaj do potraw.

 

tekst.Nina Bojarska

fot. Angelika Zorkina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *