Jarmuż – zdrowie z Natury

Jarmuż jest odmianą kapusty. Zawarty w nim błonnik odpowiada za perystaltykę jelit oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Roślina jest bogata w witaminę C która wspomaga odporność organizmu, witaminę K która odpowiada za stan kości i krzepliwość krwi, oraz witaminę A wspomagającą wzrok i poprawiającą koloryt skóry.

Jest również bogaty w wapń który, jest jednym z głównych składników kości, w żelazo które chroni przed anemią, oraz magnez który kontroluje funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.

Jarmuż, wspomaga zwalczanie bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Wspomaga również wątrobę i nerki, a także oczyszcza organizm z toksyn.

Roślina bogata jest w kwas foliowy który jest witaminą krwiotwórczą. Pomaga w stanach osłabienia organizmu, podczas chorób przewlekłych i w podeszłym wieku.

 

 

PESTO Z JARMUŻU

 

Składniki:

5 dużych liści jarmużu

3 ząbki czosnku

½ łyżeczki ziaren czarnuszki

Garść orzechów nerkowca

1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych

10 łyżek oleju konopnego

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  • Liście jarmużu oderwij od twardych łodyg i włóż do wysokiego naczynia.
  • Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę za pomocą dobrego miksera ręcznego. Jeżeli masa jest za gęsta dodaj odrobinę oleju.
  • Podawaj do kanapek, jako sos do makaronów lub dresing do sałatek.

 

PASTA Z CIECIERZYCY I JARMUŻU

 

Składniki:

½ szklanki ugotowanej ciecierzycy

4 gałązki jarmużu

4 suszone pomidory z zalewy

2 łyżki oleju lnianego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego lnu

 

Wykonanie:

  • Ciecierzycę namocz przez noc. Odcedź i zagotuj z wodą z dodatkiem ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia
  • Oberwij liście jarmużu z twardych łodyg. Połącz wszystkie składniki w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksuj na gładką masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę oleju.
  • Podawaj do kanapek lub jako dip do warzyw

 

SMOOTHIES JARMUŻOWE

 

Składniki:

0,5 litra wody kokosowej

4 liście jarmużu

garść truskawek

garść jeżyn

garść borówek

1 kiwi

1 mango

1 łyżeczka nasion chia

 

 

 

Wykonanie:

  • Oberwij liście jarmużu z twardych łodyg.
  • Obierz mango
  • Wrzuć wszystkie składniki ( oprócz nasion chia) do blendera kielichowego, dodaj wodę kokosową i dokładnie zmiksuj na gładką masę.
  • Po zmiksowaniu dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Wypij od razu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *