Dynia królowa jesieni – keczup z dyni

Dawniej oprócz nazwy „dynia” nazywano ją również malon, melon.

Dyni niegdyś w kuchni używano jako zaprawy do zup. Z ziaren sporządzano olej lub gotowało się je na mleku. Na Litwie małymi tykwami zdobiono gzymsy pieców i szaf.

Wierzono, że aby dynia miała słodki smak należało zamoczyć jej nasiono w wodzie z cukrem.

W dawnych zielnikach i podręcznikach zielarskich dynia zalecana była na różne przypadłości. Jej liście przykładane na piersi miały sprawiać, że kobieta przestawała mieć pokarm. Plastry miąższu z dyni przykładane na czoło leczyły oczy.  Okład z wydrążonej surowej dyni leczył szaleństwo. Suszone dynie zażywano przeciw katarowi. Odwar z liści dyni używany był do kąpieli dla osób cierpiących na suchoty. Nasiona zaś dyni podawane były dzieciom na wszelkiego rodzaju pasożyty (co stosuje się również do dziś).  W tym celu obierało się pestki dyni, tłukło w moździerzu i podawało na łyżeczce cukru rano i wieczorem.

Dynię stosowano również w celach kosmetycznych! Nasiona dyni najpierw należało wysuszyć a następnie dokładnie utłuc i rozpuścić w wodzie którą później przemywano skórę twarzy gdyż „ gdy się kobieta umyje, usunie wszelkie nieczystości na twarzy, a nabędzie piękną płeć”

 

Keczup z dyni

 

Składniki:

  • 1 dynia
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayen
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

  • Wydrąż dynię, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na patelni smażąc ją na oleju kokosowym.
  • Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i upiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po tym czasie wyjmij paprykę, przełóż ją do garnka i przykryj pokrywką. Pozostaw na 10 minut. W ten sposób łatwiej zejdzie z niej skórka.
  • Ugotuj dynię w osolonej wodzie
  • Ugotowaną dynię, paprykę obraną ze skóry i cebulę zblenduj na gładką masę.
  • Dodaj przyprawy i gotuj całość na wolnym ogniu około 40 minut (często mieszając)
  • Po tym czasie pozostaw całość do przestudzenia i kiedy masa będzie już zimna dolej ocet jabłkowy.
  • Całość przełóż do wyparzonych słoików i  zapasteryzuj w garnku z wodą, kładąc na jego dno lnianą szmatkę aby słoiki się nie potłukły.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *