Dynia faszerowana z babką płesznik

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 1 szklanka kaszy quinoa
  • Pietruszka natka
  • 1 mała cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki babki płesznik
  • ½ szklanki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Kilka gałązek bazylii

Wykonanie:

Kaszę spraż na sucho w garnku a kiedy nabierze złotego koloru przelej ją zimną wodą. Następnie ugotuj ją  w lekko osolonej wodzie (mniej więcej 2 szklanki wody),

Dynię przekrój  w pół  i wydrąż zostawiając ścianki grubości 1-1,5 cm.

Następnie włóż ją do gotującej się osolonej wody na 7 minut,a następnie wyciągnij  i osusz.

W między czasie na patelni na oleju kokosowym podsmażamy cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy, po czym całość dodajemy do gotowej już kaszy.

Do farszu dodaj  paprykę chili, pietruszkę, oraz babkę płesznik i raz jeszcze dokładnie wymieszaj, po czym nakładaj masę do połówek dyni i posyp je nieaktywnymi płatkami drożdżowymi

Dynię włóż  do naczynia żaroodpornego  i wstaw do nagrzanegodo 200 stopni piekarnika i piecz 40 minut

 

 

2 comments on “Dynia faszerowana z babką płesznik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *