Zupa dyniowo-kalafiorowa z krwawnikiem

Składniki:

  • 2,5 litra wody
  • 1 mała dynia
  • ½ główki kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 7 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • Mleko kokosowe
  • Sól
  • Pieprz
  • kilka gałązek krwawnika pospolitego
  • Grzanki do podania

 

Wykonanie:

  • Do garnka wlać zimną wodę, włożyć do niej umyte, obrane i pokrojone w marchewkę, seler, pora pietruszkę. Przyprawić solą
  • Gotować 15 minut, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować na pół miękko i następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię i podzielonego na różyczki kalafiora oraz kilka gałązek krwawnika.
  • Gotować do miękkości.Wyjąć z zupy marchewkę i pietruszkę a pozostałe warzywa zmiksować w garnku na gładką masę. Doprawić mlekiem kokosowym
  • Podawać z grzankami i gałązkami krwawnika

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *