Składniki:
- 3 pory – tylko dolna, biała część, pokrojona w plasterki
- 4 ziemniaki
- 1 mała dynia o intensywnie czerwonym miąższu – najlepiej odmiany hokkaido
- 4 ząbki czosnku
- pęczek świeżego tymianku
- butelka białego wytrawnego wina
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
- olej kokosowy
- pieprz i sól
- szczypta suszonej papryczki chilli
- szczypta anyżu
- sól do smaku
- pół łyżeczki nasion kolendry, utartych na proszek w moździerzu
- łyżka oleju kokosowego
- pół bułki paryskiej
- kilka plasterków boczku do dekoracji
Dynię wraz z innymi warzywami włóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj olejem kokosowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz około 20-30 minut
Po tym czasie przełóż jarzyny do garnka i zalej je winem oraz dodaj przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu około 20-25 minut
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i upiecz na nim delikatnie gałązki tymianku. Dodaj pokrojony chleb i upiecz na złoty kolor
Zupę podawaj z grzankami