Wykwintna zupa dyniowa na winie z tymiankiem

Składniki:

  • 3 pory – tylko dolna, biała część, pokrojona w plasterki
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała dynia o intensywnie czerwonym miąższu – najlepiej odmiany hokkaido
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego tymianku
  • butelka białego wytrawnego wina
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • olej kokosowy
  • pieprz i sól
  • szczypta suszonej papryczki chilli
  • szczypta anyżu
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki nasion kolendry, utartych na proszek w moździerzu
  • łyżka oleju kokosowego
  • pół bułki paryskiej
  • kilka plasterków boczku do dekoracji

 

 

Dynię wraz z innymi warzywami włóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj olejem kokosowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz około 20-30 minut

Po tym czasie przełóż jarzyny do garnka i zalej je winem oraz dodaj przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu około 20-25 minut

Na patelni rozgrzej olej kokosowy i upiecz na nim delikatnie gałązki tymianku. Dodaj pokrojony chleb i upiecz na złoty kolor

Zupę podawaj z grzankami

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *