Pierogi z grzybami z babką płesznik

Na szczęście moja fascynacja dynią już się skończyła w związku z tym, pomęczę Was trochę przepisami na grzyby;)

Dzisiaj pierogi z grzybami w wersji wegetariańskiej i wegańskiej i niecodzienne ciasto – a mianowicie z mąki płaskurki lub samopszy. Są to prastare odmiany pszenicy które ze względu na nieopłacalność uprawy nie są masowo uprawiane a przez to nie są sypane różnymi środkami chemicznymi. Więcej na temat tych odmian przeczytacie w mojej drugiej książce „Zdrowi z Natury” która już się przygotowuje u wydawcy;)

 

Tym czasem przepis:

Składniki

ciasto

  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ½ kg mąki płaskurki lub samopszy
  • szczypta soli

 

farsz

  • świeże grzyby
  • 1 cebula
  • 100 g sera koziego/ w wersji wegańskiej bez sera
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 kromka czerstwego chleba razowego na zakwasie
  • 1 łyżka nasion babki płesznik
  • sól, pieprz do smaku
  • olej kokosowy

Wykonanie

FARSZ

  1. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i usmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone grzyby
  2. Kaszę przepłukaj na sicie, przełóż do garnka, zalej wodą, lekko posól i gotuj do miękkości.  Pod sam koniec gotowania dodaj grzyby z cebulą
  3. Kromkę chleba namocz w wodzie i dodaj babkę płesznik. Kiedy kromka nasiąknie wodą a z babki zrobi się galaretka wszystko starannie wymieszaj i połącz z farszem
  4. Dodaj do farszu pokruszony ser kozi i dokładnie wszystko wymieszaj

CIASTO

  1. Przesiej mąkę, tworząc kopczyk, w którym zrób wgłębenie,  a następnie wlej cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodaj olej i zagnieć na gładkie i sprężyste ciasto.
  2. Ciasto dziel na 2 częsci. Jedną przykryj ściereczką, aby nie wyschła, zaś drugą – rozwałkuj.
  3. Za pomocą szklanki  wytnij okrągłe kształty na pierożki.
  4. Pierożki napełnij  farszem, składaj, zlepiając brzegi.
  5. Pierożki układaj na ściereczce, drugą przykrywaj je od góry, aby nie wyschły.
  6. Pierożki wrzucaj do gotującej się, osolonej wody. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze kilka minut.
  7. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wyciągaj pierogi i przekładaj  do durszlaka.
  8. Pierogi w durszlaku przelej delikatnie zimną wodą i od razu wykładaj na talerze.
  9. Podawaj polane stopionym masłem, posiekana natką, kolorowym pieprzem lub podsmażonymi na patelni grzybami
  10. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *