Fritata z liśćmi mniszka lekarskiego

Dzisiaj przepis na fritatę z mniszkiem lekarskim. Pyszne danie które możecie wykonać w którąś wiosenną niedzielę. Więcej przepisów już niedługo w mojej książce „Zdrowi z Natury”:)

MNISZEK LEKARSKI

Jego inne nazwy to mlecz lekarski, mlecznica, mnich, mnisza główka, dmuchawiec, gołębi groch, kaczeniec, mleczaj, mlecz króliczy. W ziołolecznictwie ludowym piło się napar z mniszka przy przeziębieniu. Sok pomagał na duszności i bóle uszu. Odwar z korzeni stosowany był przy opuchnięciach, a świeży sok wyciśnięty z korzenia stosowany był przeciw żółtaczce. Dawna receptura zalecała też wyciąg z korzeni mniszka na czerwone oczy. Jednak aby lekarstwo zadziałało, należało korzenie mniszka wydobyć z ziemi przed wschodem słońca. Następnie drobno pokrojone korzenie moczyło się jeden dzień w wodzie i otrzymaną miksturą przemywało wielokrotnie twarz i oczy.

Wolf Dieter uważał, że mniszek jest także lekiem na serce i zmysły. Jak pisał w swojej książce Zioła lecznicze i magiczne: „Wystarczy tylko, że zrobimy sobie małą przerwę i pod lśniąco niebieskim niebem położymy się pośrodku miękkiej jak aksamit, na złoto kwitnącej mniszkami łąki. Jeśli na to przyzwolimy i oddamy się całkowicie świecącej, pachnącej, szumiącej łące, wtedy codzienne troski opuszczają nas (…). Już sam zapach kwiatowego miodu upoi nas i uskrzydli duszę. Dewa mniszka dała nam ludziom i Matce Gai to wszystko jako prezent, jako uzdrawiający środek na te trudne, ciemne czasy”.(Strol 2009, 212)

 

WYSTĘPOWANIE

Jest rośliną dziko rosnącą, porasta nieużytki, łąki, pola, trawniki, pojawia się także w ogrodach i sadach.

 

FRITATA Z MNISZKIEM LEKARSKIM

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki mleka owsianego
  • 10 szt pomidorów koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Kilka świeżych liści mniszka lekarskiego
  • Pęczek szpinaku
  • Pęczek pietruszki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • Sól
  • Pieprz
  • Wędzona papryka

 

Wykonanie:

  • Jajka wbij do miski i dokładnie rozkłóć mątewką. Dodaj mleko, przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
  • Cebule zeszklij na patelni, dodaj czosnek i chwilę podsmaż.
  • W formie do zapiekania ułóż przekrojone na pół pomidory koktajlowe, liście szpinaku, liście mniszka i zalej całość zalewą z jajek i mleka owsianego. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut.
  • Podawaj posypane płatkami drożdżowymi oraz posiekaną natką pietruszki, liśćmi szpinaku i mniszka.

 

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *