Zupa kalafiorowa z bluszczykiem kurdybankiem

Dzisiaj kolejna wegańska potrawa tym razem z bluszczykiem kurdybankiem. Czy znacie tą roślinę?

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea L.) z rodziny wargowych. (Labiatae) występuje w zaroślach i młodszych, rzadszych lasach liściastych na dobrej ziemi, w niezbyt suchych stanowiskach. Bluszczyk zbiera się w okresie kwitnienia. Po ususzeniu należy odrzucić łodygi. Roślina nie ma zapachu, ma smak korzennie gorzki, trochę drapiący.

Ziele  działa moczopędnie, wykrztuśnie, przeciwzapalnie, oczyszczająco, wzmacniająco, rozkurczowo, wspomaga przemianę materii. Napar z 1 łyżeczki ziela na szklankę wrządku 2-3 razy dziennie stosuje się przy zapaleniach błony śluzowej nosa, jamy ustnej, oskrzeli, krtani, przy kaszlu, astmie, niedokwaśności żołądka, w stanach neurastenicznych i przy nerwicach.

Napar stosuje się poza tym w celu poprawienia apetytu, przy pluciu krwią, w zimnicy, kamicy moczowej, w żółtaczce (pół na pół z piołunem) i w osłabieniu żołądka (z korzeniem tataraku ). Nalewka działa jak napar.

Okłady z naparu stosuje się ciepłe przy złośliwych wrzodach i trudnych do zagojenia ranach. Odwar sporządzony na wodzie pół na pół z octem uspokaja bóle artretyczne i reumatyczne, a w mieszance z krwawnikiem i szałwią ciepły napar stosuje się do przepłukiwania uszu w stanach zapalnych.*

Bluszczyk jako przyprawa do zup sprawdza się znakomicie ze względu na dużą zawartość witamin w tym zielu.

Zupa kalafiorowa z bluszczykiem kurdybankiem

 

Składniki:

  • 1 duży pokrojony w różyczki
  • 3 gałązki bluszczyku kurdybanka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól kłodawska
  • 1 średnia czerwona cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku utarte w moździerzu
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny lub więcej w razie potrzeby
  • ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

 

Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blasze do pieczenia ułuż kalafior i za pomocą pędzelka posmaruj go olejem kokosowym. Piecz, aż kalafior będzie miękki około 25-30 minut
  • W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i szczyptę soli.  Smaż aż cebula się skarmelizuje. Dodaj czosnek i bulion
  • Wrzuć upieczonego kalafiora oraz bluszczyk kurdybanek. Doprowadź całość do wrzenia a następnie zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj zupę przez 20 minut.
  • Po zakończeniu gotowania zdejmij  garnek z ognia i pozwól zupie ostygnąć przez kilka minut. Następnie ostrożnie przełóż zupę do blendera, dodaj olej kokosowy, sok z cytryny i gałkę muszkatołową i zmiksuj. Dodaj sól do smaku.
  • Zupa smakuje niesamowicie, gdy jest odpowiednio posolona!

 

 

 

*Ziołolecznictwo Poprzęcki

#przepisy #bluszczyk #kurdybanek #zioła #ziołolecznictwo #zupakalafiorowa #książka #książkakucharska #piękniznatury #warsztaty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *