Wegańska pizza Margarita

Składniki:

SOS:

  • 3 łyżki domowej pasty pomidorowej
  • ½  łyżki oleju kokosowego,
  • mielony czosnek,
  • zioła prowansalskie
  • cebula w proszku
  • sól
  • pieprz

 

CIASTO:

  • Drożdże
  • Woda
  • Mąka płaskurka
  • Sól

 

MOZARELLA

  • 4 łyżki orzechów nerkowca
  • Czosnek suszony
  • Cebula w proszku
  • Sól
  • 1 łyżka miso
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki skrobia ziemniaczanej

 

Wykonanie:

  • Mozarella: Nerkowce namocz w ciepłej wodzie na co najmniej 4 godziny. Przecedź. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Całość przełóż do rondla i delikatnie podgrzewaj przez około 5-7 minut. Pozostaw do ostygnięcia
  • Cisato: Drożdże zalej odrobiną ciepłej wody i pozostaw na około 15 minut. Mąkę płaskurkę połącz z solą i dodaj do niej drożdże oraz wodę w takiej ilości, aby powstało zwarte ciasto. Zagnieć je na stolnicy i pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 20 minut.
  • Sos: połącz wszystkie składniki sosu i zmiksuj całość na gładką masę
  • Rozwałkuj ciasto, polej je sosem pomidorowym i ułóż na wierzchu poszarpaną mozzarellę. Posyp bazylią. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 2-25 minut. Smacznego!

 

One comment on “Wegańska pizza Margarita

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *