Fritata ziołowa z krwawnikiem i chabrem bławatkiem

Fritata stała się ostatnio ulubioną potrawą naszej rodziny. Od kiedy ją odkryłam, w ostatnim czasie zrobiłam chyba jej każdy możliwy wariant:) Poniżej przepis na naszą ulubioną – z pieczarkami, krwawnikiem i chabrem bławatkiem. Ftriatata najlepiej smakuje przyrządzona na patelni cygańskiej. Jest to tradycyjna patelnia ze stali, którą przed pierwszym użyciem opala się tłuszczem. Patelni tej ogóle się nie myje, tylko ściera z jej powierzchni pozostałości ze smażenia za pomocą ręcznika papierowego a następnie olejnej się jej powierzchnię. Ja taką patelnię odziedziczyłam po mojej Babci – Ninie. Fritata przygotowana na tej patelni to niebo w ustach!

Smacznego:)

 

Składniki

  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • 1/2 cukinii
  • 1 mały bakłażan
  • 5 jajek
  • masło lub olej kokosowy nierafinowany
  • ziele krwawnika
  • chaber bławatek
  • pieprz
  • sól

 

Wykonanie

Na cygańskiej patelni rozgrzej masło lub olej. Posiekaj drobno cebulę i usmaż ją na tłuszczu.

Pieczarki pokrój na plastry i dodaj do cebuli. Podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojone w kostkę bakłażany i podsmaż. Kiedy bakłażany nabiorą złotego koloru, dodaj do całości pokrojoną w kostkę cukinię i podsmaż.

Pokrój pomidory w drobną kostkę i dodaj do podsmażonych warzyw. Duś powoli na małym ogniu przez 10-15 minut.

Kiedy z warzyw i pomidorów zrobi się prawie jednolita masa, zrób w niej za pomocą łyżki gniazda na jajka. Wbij ostrożnie jaja w gniazda i przykryj całość pokrywką. Duś 5 minut.

Na wierzch frittaty daj ziele krwawnika i chabra bławatka. Całość posól i popierz do smaku. Fritatę podawaj prosto z patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *