Partnerzy

Nasza Babcia Bazyla urodziła się w 1916 roku w Bieszczadach w miejscowości Sianki. Razem ze swoim mężem Piotrem na ręcznej prasie klinowej wytłaczali na własne potrzeby znane w całej okolicy ze swojego smaku oleje. Były to oleje tłoczone na zimno z nasion lnu i konopi- wówczas powszechnie uprawianych na tych terenach  przez ludność chłopską.

Oprócz wytłaczania olejów, babcia zajmowała się również zbieraniem ziół i owoców leśnych . Dzięki bogatej wiedzy z zakresu medycyny ludowej przekazanej jej przez mamę, a naszą prababcię Babcia Bazyla słynęła w całej okolicy z przygotowywania uzdrawiających mieszanek ziołowych.

Dziś dzieląc się z Państwem naszą wiedzą oraz chcąc podtrzymać rodzinne tradycje i spuściznę pozostawioną nam przez naszych dziadków i pradziadków – oddajemy w Państwa ręce tłoczone na zimno Oleje z serca Bieszczad pochodzące z najlepszej jakości nasion oraz Herbatki z serca Bieszczad na bazie ręcznie zbieranych ziół.

 

 

 

Tu rozkwita Dolina, w której dobre samopoczucie jest najważniejsze. Tu znajdziesz tylko to, co zdrowe i naturalne: zioła, kosmetyki, suplementy i żywność.

Sklep powstaje z wielkiej pasji i zamiłowania do utrzymywania zdrowia w doskonałej kondycji, dzięki temu, co dała nam natura. W myśl zasady "najprostsze rozwiązania są najlepsze", wierzymy w to, że bez zbędnych dodatków zarówno do żywności, suplementów jak i kosmetyków można zadbać o siebie. Przykładamy wielką wagę do składów produktów, poszukujemy najlepszych producentów i oferujemy tylko to, w co sami wierzymy. Można nam zaufać 🙂

 

 

 

 

W poszukiwaniu prawdy, piękna i dobra płynącego z natury, z niechęci do kompromisów powstało przefiltrowane.pl.  Nic tu nie jest przypadkowe, a dokładnie przemyślane, sprawdzone, przetestowane. Liczy się tylko jakość, rzetelny produkt, a za nim stojący ludzie z prawdziwą pasją. Wykonujący swoje dzieła z miłością, poświęceniem i oddaniem.

Bez żadnych podtekstów, że może trochę eko, może tak połowicznie. U nas albo coś jest dobre, warte uwagi, albo tego po prostu nie ma.

Zanim zdecydowaliśmy się zaoferować Ci przefiltrowane miejsce, latami sami dojrzewaliśmy do życia w zgodzie z otaczającą naturą. Za nami miesiące poszukiwań odpowiednich, prawdziwych produktów, tysiące wymienionych zdań z ich twórcami, niezliczone godziny przemyśleń, wertowania składów  i ciągle jeden cel – pewność, że chcemy dzielić się dobrem. Że jeśli coś polecamy, to jesteśmy do tego całkowicie przekonani.

Przefiltrowane.pl to nie kolejny, bezosobowy projekt. To miejsce, w które włożyliśmy całe nasze serca, energię, nasz czas. To nasze życie, bo właśnie tacy jesteśmy. Zamiłowani w prostocie, możliwie jak najdalej od chemicznego, przetworzonego świata, czerpiący radość ze zwykłej codzienności, z bliskości przyrody i zwierząt.

 

 

Fundacja chce zarazić Was miłością do  Bieszczad, pokazać Wam je takimi jakie są naprawdę! Promują zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie

 

 

Chleb towarzyszy ludziom od tysięcy lat, jest podstawowym i codziennym pokarmem na całym świecie.

W polskiej i słowiańskiej tradycji chleb był symbolem pożywienia, dostatku i pomyślności.

Dla nas chleb jest pasją, pokarmem i przyszłością, gdyż idąc za słowami L. Paulinga (laureat 2 nagród Nobla) „właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”. By uzyskać chleb nieskażony współczesną technologią sięgnęliśmy do korzeni, praźródła. Poznaliśmy sztukę komponowania doskonałego chleba, na wszystkich jej etapach.

Naszą przygodę z chlebem rozpoczęliśmy w 2008 roku w czasach wszechobecnych produktów „chlebopodobnych”, pokolorowanych na różne odcienie brązu, a produkowanych z niskiej jakości mąki pszennej zawierającej głównie skrobię i gluten. Od tego czasu nieprzerwanie pieczemy w domu chleb dla siebie, dla najbliższych. Od 2017 roku postanowiliśmy podzielić się naszymi wypiekami z innymi.

Każdy człowiek ma prawo dbać o własne zdrowie, a w szczególności swoich dzieci i bliskich. Oferujemy nasze PraChleby wszystkim tym, dla których najważniejsze jest zdrowie i związany z nim komfort życia. Z nami odkryjesz właściwości chleba na nowo i zachwycisz się nimi tak jak my.

Prawdopodobnie jako jedyni w Polsce oferujemy chleby, do wypieku których wykorzystywane są tylko śruty. Powstają one w wyniku jednokrotnego przemiału, dzięki czemu zawierają one wszystkie świeże składniki obecne w ziarnie – białka, tłuszcze nienasycone, węglowodany, błonnik, witaminy oraz mikro- i makroelementy. Dlatego możemy zaoferować najwyższej jakości chleby, które pomagają zachować zdrowie.

Nasze PraChleby wypiekane są z prazbóż pochodzących z upraw ekologicznych: samopszy, płaskurki, orkiszu, krzyczy (kszycy, żyta świętojańskiego) i żyta. Ponadto znajdziesz w nich takie dodatki jak śruty z jęczmienia, owsa i prosa oraz ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego.

PraChleby zawierają tylko wodę, śruty, zakwas żytni, sól oraz naturalne dodatki.

To co różni PraChleby od powszechnie dostępnego pieczywa to BRAK: dodatku drożdży i mąki pszennej, spulchniaczy, polepszaczy, przyspieszaczy, wypełniaczy, konserwantów, barwników, zaciemniaczy, wzmacniaczy smaku i zapachu oraz handlowych środków zakwaszających – nazywanych zakwasem, emulgatorów, dodatku cukru, składników pochodzenia zwierzęcego.

Chleby przygotowywane na prawdziwym zakwasie po wypieczeniu dojrzewają około 24-48 godzin. Dopiero po tym czasie powinny być spożywane, ponieważ uzyskują optymalne właściwości zdrowotne i smakowe. Możemy zaoferować Państwu PraChleby poprzez Internet, gdyż po dotarciu do klienta w ciągu 24 godzin od wypieku, są one od razu gotowe do spożycia, a swoją świeżość zachowują jeszcze przez wiele dni.